Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων και Υπηρεσιών Υγείας (MSc in Health Management), που προσφέρεται μέσω δικαιόχρησης με ίδρυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Atheneum – Liberal Studies, έχει τεθεί, ως γνωστόν, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε περίπου 150 νοσηλευτές που το παρακολούθησαν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ανέλθουν σε ένα εκπαιδευτικό επίπεδο, που για πάρα πολλά χρόνια ήταν απαγορευτικό για αυτούς από κάθε άποψη.

Επιπροσθέτως, το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας ΚΚΑ και του Ομίλου UNESCO για τον Πολιτισμό της Ειρήνης.

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, με γνώμονα την επιστημονική του αρτιότητα, αφού πληροί όλα τα ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει η ΕΝΕ, και ως εκ τούτου αναγνωρίζεται ως επαγγελματικός τίτλος από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 6 του Ν 3754/2009.

Με βάση τα παραπάνω, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος διαβεβαιώνει όλους τους φοιτητές του εν λόγω προγράμματος, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και καταγγέλλει δημόσια κάθε κατευθυνόμενη, ψευδή και συκοφαντική ενέργεια ή δημοσίευση, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Τέλος, το ΔΣ της ΕΝΕ είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένο να ενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και το κύρος του νομικού προσώπου εν γένει, με κάθε προσφερόμενο νόμιμο μέσον.

ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ FREDERICK.......... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.....

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

ΚΟΙΝ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Θέματα: 1. Νομική Φύση «Επαγγελματικής Αναγνώρισης Μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών» από την ΕΝΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παρ. 6 του Ν. 3754/2009 «Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του Ε.Σ.Υ, σύμφωνα με το π.δ. 76/2005 και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ Α’ 43/11.03.2009, με το οποίο προστέθηκε εδάφιο στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 2 (Σκοποί) του ν. 3252/2004 (ιδρυτικός νόμος ΕΝΕ) .

2. Eρμηνευτική εγκύκλιος από την ΕΝΕ, δημοσιευμένη στην επιστημονική εφημερίδα της στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2009.

3. Aιγίδα ΕΝΕ και διαφήμιση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ΜSc in Health Management», το οποίο παρέχεται στην Ελλάδα από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό με την επωνυμία «Κυριάκος Κουβελιώτης Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης – Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών» και το δ.τ. «Αtheneum – Liberal Studies» μέσω σύμπραξης, με σύμβαση δικαιόχρησης (franchising) με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου με την επωνυμία «FREDERICK UNIVERSITY OF CYPRUS» και με το κολλέγιο με την επωνυμία «FREDERICK INSTITUTE OF TECKNOLOGY» .



*****************************
Θέμα 1ο : Σύμφωνα με το εδ. β. της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 3252/2004 (ιδρυτικού νόμου της ΕΝΕ), όπως αυτό, προστέθηκε με το άρθρο 10 του ν. 3754/2009 ΦΕΚ Α 43/11.3.2009, προστέθηκε στους σκοπούς της ΕΝΕ και «η επαγγελματική αναγνώριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών, η πραγματοποίηση υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιστημονικών εκδηλώσεων, που αφορούν την νοσηλευτική επιστήμη και τέχνη και η μοριοδότηση για επαγγελματικούς σκοπούς των προγραμμάτων αυτών με μεταπτυχιακές εκπαιδευτικές μονάδες».

Ερωτώνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας : σε τί συνίσταται η επαγγελματική αναγνώριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών από την ΕΝΕ;

Σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαική νομοθεσία, επαγγελματική αναγνώριση επιδέχονται οι βασικοί τίτλοι σπουδών, που άγουν σε κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα και οι αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών επιδέχονται, κατά κανόνα, ακαδημαική αναγνώριση.

Ακολούθως, ως αρμόδιες αρχές για την ακαδημαική και επαγγελματική αναγνώριση τίτλων σπουδών, ορίζονται με νόμο, Ανεξάρτητες Αρχές του Κράτους, που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Στον ίδιο νόμο, με τον οποίο, ιδρύονται οι Ανεξάρτητες αυτές Αρχές, άλλως, κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού, με άλλη διάταξη νόμου ή προεδρικού διατάγματος ή υπουργικής απόφασης, ορίζονται και τα αντικειμενικά κριτήρια, που απαιτούνται για την εκάστοτε επαγγελματική ή ακαδημαική αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο, αρμόδιο, να εκτελεί χρέη Ανεξάρτητης Αρχής και, ανάμεσα, στους σκοπούς του, να συγκαταλέγεται και η επαγγελματική αναγνώριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία.

Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των νοσηλευτών – φοιτητών, τέτοιων προγραμμάτων, που τυγχάνουν επαγγελματικής αναγνώρισης από την ΕΝΕ, απαιτείται η άμεση παρέμβαση και διερεύνηση του θέματος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Σας.



Θέμα 2o : Ακόμη μεγαλύτερη πρωτοτυπία συνιστά το γεγονός ότι η ίδια η ΕΝΕ, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενο, φέρεται, να έχει την αρμοδιότητα, να εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους, για νόμους του Υπουργείου Υγείας, που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή. Ερμηνευτικές εγκυκλίους, όμως, σύμφωνα με την νομοθεσία, μπορούν να εκδώσουν, μόνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες, του Υπουργείου, που έχουν επεξεργαστεί τον συγκεκριμένο νόμο ή την συγκεκριμένη διάταξη νόμου, της οποίας, επιχειρείται η ερμηνεία.

Ειδικότερα, η ΕΝΕ, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του 2009 της επιστημονικής της εφημερίδας, εκδίδει ερμηνευτική εγκύκλιο για το θέμα της νοσηλευτικής εκπαίδευσης και την εφαρμογή του άρθρου 10 παρ. 6 του Ν. 3754/2009. Στην υποτιθέμενη αυτή «εγκύκλιο» θέτει τα «αντικειμενικά» κριτήρια της επαγγελματικής αναγνώρισης, από αυτήν, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών.

Τα «αντικειμενικά» κριτήρια, που θέτει, κρίνονται, εξαιρετικά, χαλαρά, καθώς, δεν ενδιαφέρεται, καθόλου, για το, αν, το προς αναγνώριση μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο, από τον αρμόδιο φορέα, του κράτους προέλευσης. Ας σημειωθεί, ότι σε όλη την ευρωπαική επικράτεια, αποκλειστικά και μόνο, η επιτυχής παρακολούθηση σε αξιολογημένα και πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών, από τις αρμόδιες και προβλεπόμενες, με νόμο, Ανεξάρτητες Αρχές του Υπουργείου Παιδείας του Κράτους, μπορεί να οδηγήσει στην κτήση τίτλου σπουδών, αναγνωρισμένου επαγγελματικά ή ακαδημαικά.

Εξαιρετικού δε ενδιαφέροντος, κρίνεται η αρμοδιότητα, που παραχωρεί στον εαυτό της η ΕΝΕ, σε περίπτωση, που το προς αναγνώριση πρόγραμμα δεν είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο από τον αρμόδιο φορέα του κράτους προέλευσης, να υποβάλλει τους αποφοίτους σε συμπληρωματική εξέταση επάρκειας ........ Της διαφεύγει και πάλι, όμως, να μας επισημάνει τα κριτήρια της επάρκειας !!!!!!!

Καθίσταται πρόδηλη, από τα ανωτέρω η αναγκαιότητα διερεύνησης της νομιμότητας των ανωτέρω ενεργειών της ΕΝΕ.


Θέμα 3o : Το ως άνω μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοργανώθηκε σε τρεις περιόδους, με τρία αντίστοιχα τμήματα. Το πρώτο τμήμα έλαβε χώρα από 17 Απριλίου του 2007 έως τέλη Ιουλίου του 2008. Το δεύτερο (2ο) από 4 Δεκεμβρίου του 2007 έως Μάρτιο του 2009, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το τρίτο (3ο) από 30 Οκτωβρίου του 2008 και θα ολοκληρωνόταν σε 12 μήνες.


Από τον οδηγό σπουδών, ο οποίος βεβαίως είναι συγκεχυμένος, σε συνδυασμό και με την πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς της Κύπρου, προκύπτουν τα κάτωθι :


1. Στα πρώτα δύο τμήματα, υποτίθεται ότι προσφέρεται το ως άνω πρόγραμμα από τον εργαστήρι ελευθέρων σπουδών με το δ.τ. «Atheneum Liberal Studies» μέσω σύμβασης δικαιόχρησης, που έχει συνάψει με το κολλέγιο της Κύπρου με την επωνυμία «Frederick Institute of Tecknology», γνωστό και ως FIT.


2. Στο τρίτο τμήμα, υποτίθεται ότι προσφέρεται μέσω σύμβασης δικαιόχρησης, που έχει συναφθεί με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου «Fredericκ University of Cyprus» .


3. Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, κατά τους ισχυρισμούς τόσο της ΕΝΕ όσο και του οργανισμού, που το προσφέρει. Στην πραγματικότητα , όμως έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, μόνο για το χρονικό διάστημα από 17.04.2007 έως 17.04.2008. Στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας, έλαβε γνώση για την μη αναγνωρισιμότητα του εν λόγω μεταπτυχιακού και δεν παραχώρησε την αιγίδα του.



Στην υπό έλεγχο περίπτωση διαπιστώθηκαν μετά από έρευνα τα κάτωθι :



Α. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ FREDERICK INSTITUTE OF TECKNOLOGY

1. Το Frederick Institute of Tecknology είναι σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κολλέγιο) εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Άλλωστε, αν δεν ήταν εγγεγραμμένο, δεν θα μπορούσε να αποκτήσει άδεια λειτουργίας.

2. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Frederick Institute of Tecknology, με τίτλο «MSc ιn Health Management» δεν είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο από την Αρμόδια Αρχή της Κύπρου, ήτοι το ΣΕΚΑΠ (Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης). Κατά συνέπεια, η παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κύπρο, δεν οδηγεί σε αναγνωρίσιμο τίτλο σπουδών από το ΚΥΣΑΤΣ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

3. Δεν έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια Αρχή για την προσφορά του προγράμματος αυτού στην αλλοδαπή μέσω σύμβασης δικαιόχρησης.

 4. Τίτλος σπουδών, που αποκτάται στην Ελλάδα, μετά από παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, που προσφέρεται στην Ελλάδα, μέσω σύμβασης δικαιόχρησης, μη εγκεκριμένης από τους αρμόδιους φορείς του κράτους προέλευσης, δεν αναγνωρίζεται ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ελλάδα.



Β. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ FREDERICK UNIVERSITY OF CYPRUS

1. Tο Frederick University of Cyprus είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Άλλωστε, αν δεν ήταν εγγεγραμμένο, δεν θα μπορούσε να αποκτήσει άδεια λειτουργίας.

2. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Frederick University of Cyprus, με τίτλο «MSc ιn Health Management» είναι εγκεκριμμένο, από την Αρμόδια Αρχή της Κύπρου, ήτοι την «ΕΑΙΠ» (Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλά υπό προυποθέσεις:
α) είναι εγκεκριμένο από το εαρινό εξάμηνο 2008-2009 και
 β) είναι εγκεκριμένο, μόνο για την προσφορά του στους Κυπραίους φοιτητές, που το παρακολουθούν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές του πανεπιστημίου στην Κύπρο. Κατά συνέπεια, η παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κύπρο, οδηγεί σε αναγνωρίσιμο τίτλο σπουδών από το ΚΥΣΑΤΣ, μόνο όμως για τους Κυπραίους φοιτητές, που το παρακολούθησαν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές του πανεπιστημίου στην Κύπρο.

3. Δεν έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια Αρχή για την προσφορά του προγράμματος αυτού στην αλλοδαπή μέσω σύμβασης δικαιόχρησης.

4. Τίτλος σπουδών, που αποκτάται στην Ελλάδα, μετά από παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, που προσφέρεται στην Ελλάδα, μέσω σύμβασης δικαιόχρησης, μη εγκεκριμένης από τους αρμόδιους φορείς της Κύπρου, δεν αναγνωρίζεται ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ελλάδα.


Συμπερασματικά:

  • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «MSc ιn Health Management» του Frederick Institute of Tecknology (FIT),
  • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «MSc ιn Health Management» του Frederick University of Cyprus και
  • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «MSc ιn Health Management», όπως αυτό προσφέρθηκε στην Ελλάδα από το Atheneum – Liberal Studies,

είναι τρία διαφορετικά και ανόμοια προγράμματα.



Παρ΄όλα αυτά η ΕΝΕ έχει θέσει υπό την αιγίδα της το ως άνω μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το διαφημίζει και διαβεβαιώνει για την εγκυρότητα και αναγνωρισιμότητα του, τόσο στην ιστοσελίδα της όσο και στο περιοδικό και στην εφημερίδα της, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για πρόγραμμα εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και ως εκ τούτου αναγνωρισμένο. Η εγγραφή, όμως, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, συνιστά προυπόθεση αξιολόγησης και πιστοποίησης του προγράμματος, προκειμένου αυτό να οδηγήσει σε αναγνωρίσιμο τίτλο σπουδών και δεν αποτελεί αναγνώριση αυτή καθ’ εαυτή, η ίδια.

Να υποθέσουμε ότι πρόκειται περί άγνοιας ή δόλου της ΕΝΕ;

Μετά από τις ανωτέρω διαπιστώσεις αναρωτιέται κανείς, εύλογα, πώς είναι δυνατόν η ΕΝΕ, ως το Eπαγγελματικό Επιμελητήριο των νοσηλευτών, αρμόδιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μελών της, να μην έλεγξε την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα του, υπό κρίση, μεταπτυχιακού προγράμματος, πριν το θέσει υπό την αιγίδα της και το διαφημίσει και ακόμη περισσότερο, πριν σπεύσει, με την αποκάλυψη των πρώτων εγγράφων από τους αρμόδιους φορείς της Κύπρου, να διαβεβαιώσει του φοιτητές του εν λόγω προγράμματος – νοσηλευτές – μέλη της, ότι δεν υπάρχει λογος ανησυχίας ; Ή να υποθέσουμε ότι γνώριζε ;



Για όλους τους ανωτέρω λόγους, είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση και διερεύνηση των ανωτέρω θεμάτων από το Υπουργείο, προς αποκατάσταση της αλήθειας και διασφάλισης των συμφερόντων των νοσηλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: